Betonda Farkındalık
Beton deyip geçmeyin!
Beton her şeyden önce teknolojik bir üründür. Çimento, su, agrega ve benzeri maddelerin uygun oranlarda ve koşullarda bir araya getirilmesiyle oluşur. Evinizde küçük tamiratlar yapmak istediğiniz zaman bir miktar çimento, kum ile suyu karıştırmak ve yeterli bir kıvam tutturmak yeterli olabilir. Ancak, bir binanın inşası söz konusu olduğunda durum bu kadar basit değildir. Hazırlanan betonun teknik özellikler bakımından hem belirlenmiş beton standartlarına hem de projeye uygunluğu önem taşımaktadır. Bu konu deprem kuşağında yer alan bir ülkede yaşıyor olmamız nedeniyle özellikle önem taşıyor.
Buradaki standartlardan kastımız aslında doğru projede doğru tip betonun kullanılmasından ibaret.
Şöyle açıklayalım:
4 kişilik bir asansöre 5 kişinin binmeye çalıştığını düşünün. Asansör yükün fazla olduğunu belirtmek amacıyla alarm verecek ve taşıyacağı yük güvenli bir sınıra düşmeden hareket etmeyecektir. Böyle bir durumla karşılaştığımızda pek yadırgamaz ve bir sonraki asansörün gelmesini bekleriz.
Çünkü biliriz ki bu ciddi bir durumdur. Asansörün bir taşıma kapasitesi var ve onu zorlamaya kalkarsak hayatımız tehlikeye girebilir. Benzer şekilde binaların yapımında kullanılan betonun da belli bir dayanım kapasitesi bulunur. Her yapıda o yapının amacına uygun dayanım özelliklerine sahip beton kullanılır.
Bir köprü inşa ediliyorsa kullanılan beton farklı, bir konut inşa ediliyorsa farklı, evde tamirat yapılıyorsa farklıdır. Peki, burada bilmemiz gereken şey ne? Betonun dayanıklılığı sınıflarla ifade edilir. Örneğin C20, C30, C40 şeklinde. Sayı büyüdükçe dayanıklılık derecesi de aynı oranda artar.
Türkiye’de betonarme yapıların yapım kuralları bir standarda bağlanmıştır. Deprem yönetmeliğine göre olması gereken minimum dayanım sınıfı C20’dir. Bu durum binanın yüksekliğine göre de değişkenlik gösterir. Gökdelen tarzı yüksek katlı binalarda C40, C50 hatta daha yüksek sınıf betonlar kullanılmaktadır.
“Ben betondan anlamam” demeyin. Soracağınız doğru sorular satıcı ve üretici gözünde bilinçli bir kullanıcıya işaret eder. Bu da daha yüksek standartlara sahip bir yapı sektörü oluşmasına katkı sağlar. Yaşamınıza değer verin ve ev alırken karşınızdakine sorun: “Bu binada hangi sınıf beton, Ben betondan anlamam” demeyin. Soracağınız doğru sorular satıcı ve üretici gözünde bilinçli bir kullanıcıya işaret eder. Bu da daha yüksek standartlara sahip bir yapı sektörü oluşmasına katkı sağlar. Yaşamınıza değer verin ve ev alırken karşınızdakine sorun: “Bu binada hangi sınıf/marka beton kullanıldı?”
“Kullanılan betonun sınıfı ve çeşidi bu yükseklikte bir bina için uygun mu?”, “Yapının maruz kalacağı çevresel etkilere uygun hazır beton mu tercih edilmiş mi?”